Káva z kořene čekanky, aneb co vařily naše babičky, když na kávu nebylo. Proč se k ní tolik lidí zase vrací?

Nápoj, který se vyrábí sušením a pražením z kořene čekanky, se jmenuje Cikorka. Barvou i vůní připomíná kávu. V minulosti ji lidé pili v dobách válek a bojkotech dovozu, jako náhražku za pravou kávu. Jde však o plnohodnotný nápoj, v mnoha ohledech zdravější a někdy i dražší, než káva samotná.

 

Český název pro nápoj Cikorka je odvozený z latinského názvu čekanky – Cichorium. V ostatních zemích má jména podobná. Němci jí říkají Zichorie, Angličané chicory a Italové cicoria.

Cikorka má dlouhou historii ve světě i v České republice. Už lidé ve starém Egyptě si vařili nápoje z kořenů různých rostlin a určitě i z kořene čekanky. Cikorku v Evropě známe od konce 17. století, kdy ji začali pít v Holandsku. První česká továrna na zpracování kořene čekanky byla založena v roce 1804 v Mochotíně u Klatov. Výroba zanikla až roku 1948.

Cikorku pili lidé samotnou, nebo ji přidávali do jiných kávovinových směsí. Z dětství si možná pamatujete Meltu. Je to směs z kořene čekanky, cukrové řepy a drceného ječmene a žita. Naše babičky ji pily hlavně v dobách, kdy pravá káva nebyla k dostání nebo byla moc drahá.

 

Dejte šanci nápojům z kořene čekanky. Falešná káva z minulosti je dnes excelentní zdravou alternativou kávy pravé

Velmi se mýlí ten, kdo si myslí, že náhražky kávy jsou jen podřadné napodobeniny pravé kávy. Jde především o nápoje velmi zdravé a to právě proto, že obsahují kořen čekanky. Čekanka jim dodává mnoho vitamínů a minerálů prospěšných pro organismus. Léčí ledviny, žaludek a močové cesty.

Svojí vůní, barvou i chutí připomínají pravou kávu. Uspokojí tak i milovníky kávy. Pro ty však mají velký bonus. Neobsahují kofein, proto nemusí hledět na množství. Ze stejného důvodu je mohou pít i malé děti, kojící maminky či nemocní.

Dnes už ani není pravda, že jsou tak levné. V bio kvalitě můžou být i dražší, než káva zrnková.

Cikorkový nápoj se připravuje stejně jako káva pravá. Teplý šálek cikorky si můžete dochutit skořicí, šlehačkou nebo čokoládou. Chcete-li ještě zvýšit její ozdravné účinky, doslaďte si ji Čekankovým sirupem.